• + 386 41 25 44 26
  • info@anova.si

  MEDNARODNO DAVČNO SVETOVANJE

  Mednarodno davcno svetovanje

  DDV IN TRISTRANSKI POSLI

  Podjetja, ki so vključena v mednarodno prodajo blaga velikokrat naletijo na dilemo, kako pravilno obravnavati tristranske in verižne posle z vidika DDV. Največ težav se pojavlja pri nepravih tristranskih poslih in verižnih poslih. Gre za situacije, ko slovensko podjetje sodeluje v verigi preprodaj blaga, pri tem pa gre samo za en premik blaga, od prvega udeleženca v verigi k zadnjemu.

  V praksi se pojavlja veliko različnih situacij, ki jih je potrebno obravnavati ločeno, od primera do primera. Pri tem je zelo pomembno, da podjetje pravilno oceni dano situacijo, kajti napake pri obračunu DDV imajo lahko za podjetje izjemno visoke finančne posledice (dodatno obračunani DDV, zamudne obresti in globe).

  Kako do davčnega mnenja?

  Če potrebujete davčni nasvet na temo tristranskih poslov in DDV nam pošljite sporočilo s kratkim opisom posla in kontaktnimi podatki. Glede na zahtevnost konkretnega primera vam v roku 24 ur pošljemo ponudbo. Davčno mnenje izdamo najpozneje v roku 7 dni od dneva potrditve ponudbe.

  DDV REGISTRACIJA V NEMČIJI, AVSTRIJI, FRANCIJI IN ITALIJI

  V okviru storitev registracije za namene DDV v Nemčiji, Avstriji, Franciji in Italiji svetujemo glede postopka pridobitve DDV številke in pravilnega poročanja DDV v Nemčiji, Avstriji, Franciji in Italiji

  Več informacij o DDV sistemu v Nemčiji oz. Avstriji lahko najdete v rubriki:

  Kako do davčnega mnenja?

  Če potrebujete davčni nasvet na temo DDV registracije v Nemčiji, Avstriji, Franciji in Italiji nam pošljite sporočilo z vašim vprašanjem. O splošnih informacijah glede DDV sistema v Nemčiji, Avstriji, Franciji in Italiji svetujemo brezplačno. Zahtevnejše nasvete oz. davčna mnenja in zastopanje strank pred nemškim, avstrijskim, francoskim in italijanskim davčnim uradom zaračunavamo v skladu s cenikom. Davčno mnenje izdamo najpozneje v roku 14 dni od dneva potrditve ponudbe.

  MEDNARODNA OBDAVČITEV POSAMEZNIKOV IN PODJETIJ

  Posamezniki oz. fizične osebe

  Posameznikom svetujemo, kako pravilno davčno obravnavati dohodke, ki imajo vir v tujini. Poleg davčnega svetovanja posameznikom pomagamo tudi pri vložitvi davčne napovedi v Sloveniji. Posameznik, ki je rezident Republike Slovenije je zavezan plačati davke od vseh dohodkov, ki jih doseže v Sloveniji in v tujini.

  Po naših izkušnjah so najbolj pogoste naslednje situacije:

  • posameznik je rezident Republike Slovenije in je lastnik podjetja v tujini;
  • posameznik je rezident Republike Slovenije in je direktor podjetja v tujini;
  • posameznik je rezident Republike Slovenije in je zaposlen pri tujem delodajalcu;
  • posameznik je rezident Republike Slovenije in opravlja dejavnost v tujini (npr. Slovenski rezident je lastnik nepremičnine na Hrvaškem in oddaja sobe turistom);
  • posameznik opravlja dejavnost spletne prodaje blaga v tujini (prodaja blaga preko Amazon, eBay, lastne spletne trgovine ipd.)
  Podjetja

  Slovenskim rezidentom, ki ustanovijo podjetje v tujini in želijo opravljati posle tudi v Sloveniji svetujemo, kako urediti status tujega podjetja v Sloveniji.

  Svetujemo, kdaj je potrebno v Sloveniji prijaviti stalno poslovno enoto in kakšne davčne obveznosti ima stalna poslovna enota tujega podjetja v Sloveniji. Po zaključenem postopku prijave stalne poslovne enote uredimo tudi računovodstvo in davčno napoved za stalno poslovno enoto.

  Najbolj pogoste situacije, ko mora tuje podjetje prijaviti stalno poslovno enoto v Sloveniji:

  • rezident Republike Slovenije ustanovi družbo v Veliki Britaniji. Družba se ukvarja s spletno prodajo blaga. Blago skladišči v Sloveniji in ga dobavlja fizičnim osebam po celotni Evropi;
  • tuje podjetje ima v Sloveniji pisarno (pisarna je lahko tudi stanovanje posameznika), podružnico, tovarno, delavnico, gradbišče (posli trajajo več kot 12 mesecev).