Novoletna zabava za zaposlene in davki … Ste organizirali novoletno zabavo za svoje zaposlene? Če ste na to vprašanje odgovorili z »da«, potem po vsej verjetnosti veljate za vzornega delodajalca. Pa poglejmo, če ste tudi vzoren davkoplačevalec …

V nadaljevanju podajam konkreten primer iz prakse. Podjetje je organiziralo novoletno zabavo za vse zaposlene v gostinskem lokalu. Podjetje je prejelo račun za pogostitev v višini 450 EUR + DDV za deset udeležencev zabave. Torej strošek podjetja je znašal 45 EUR na zaposlenega.

Glede na navedeno je potrebno omenjen poslovni dogodek obravnavati z vidika treh različnih davkov.

 

Dohodnina

V skladu z Zakonom o dohodnini se šteje pogostitev zaposlenih za boniteto. Vendar v našem primeru lahko ostane boniteta neobdavčena, saj je bila boniteta zagotovljena vsem zaposlenim pod enakimi pogoji (39. člen Zdoh-2). Ravno tako je težko pripisati natančen znesek stroškov posameznemu zaposlenemu. V tem primeru gre za običajno ugodnost ob koncu leta za vse zaposlene in za običajno poslovno prakso podjetij ob zaključku leta.

 

Davek od dohodka pravnih oseb

Račun, ki ga prejem delodajalec od gostinskega podjetja v višini 450 EUR + DDV je davčno nepriznan, ker gre za strošek zasebne narave (30. člen ZDDPO-2) in obenem zato, ker zaposleni od pridobljene ugodnosti niso plačali dohodnine (ni bila obračunana dohodnina od pridobljene bonitete).

 

Davek na dodano vrednost

Podjetje (delodajalec) si vstopnega DDV po računu, ki ga prejme od gostinskega podjetja ne sme odbiti (66. Člen ZDDV-1).

Če boste organizirali novoletno zabavo za zaposlene, boste naredili trojni minus in sicer:

  1. nastal vam bo strošek pogostitve (cca. 450 EUR)
  2. ker strošek pogostitve ne bo davčno priznan, boste plačali več davka od dobička pravnih oseb (cca. 94 EUR) in
  3. ne boste si smeli odbiti zaračunanega DDV* (cca. 99 EUR)

*upoštevan 22% DDV

 

Če upoštevamo strošek pogostitve in vse pripadajoče davke vas bo novoletna zabava za zaposlene stala cca. 742 EUR. Vendar naj vas potolažim… novoletne zabave imajo navadno ugoden vpliv na medsebojne odnose v podjetju, sproščeno vzdušje pa usmerja zaposlene k novim poslovnim uspehom. Torej če povzamem … organizirajte novoletno zabavo za zaposlene, saj boste tako vzoren delodajalec, da boste pa tudi vzoren davkoplačevalec, bo pa poskrbel vaš računovodja.