Spletni trgovci ne pozabite na davčne blagajne! Tudi tisti, ki prodajate izdelke preko spletne trgovine se ne morete izogniti davčnemu potrjevanju računov oziroma davčnim blagajnam. V nadaljevanju bomo podrobno razložili v katerih primerih internetne prodaje je potrebno izdane račune potrditi pri FURS.

Spletna trgovina deluje nekoliko drugače kot klasična trgovina, bistvena razlika je predvsem v tem, da trgovec in kupec nimata neposrednega stika, pač pa komunikacija teče preko internetne aplikacije ali elektronske pošte. Spletni trgovec navadno ne prejme gotovine direktno od kupca (stranke). Ravno zaradi drugačnega načina prodaje se pojavlja vprašanje oziroma dvom, ali je takšna prodaja oziroma izdaja računov dejansko zavezana k davčnem potrjevanju računov.

Odgovor je DA in NE… odvisno od tega kako je račun plačan. V nadaljevanju bomo razložili kako mora spletni trgovec ravnati pri vsakem od načinov plačila.

Plačilo s predhodnim nakazilom (plačilo po predračunu)

Če stranka plača račun po predračunu (preko UPN obrazca) direktno na transakcijski račun trgovca, potem takšen račun ni potrebno potrditi pri FURS, saj takšen račun ni predmet davčnega potrjevanja računov po Zakonu o davčnem potrjevanju računov.

 

Plačilo po povzetju z gotovino

Če spletni trgovec pošlje izdelke po pošti po povzetju z gotovino, stranka z gotovino plača kupnino poštnemu delavcu (poštarju) in kasneje pošta denar nakaže na transakcijski račun spletnega trgovca, gre za gotovinsko poslovanje. V takšnem primeru je potrebno račun potrditi pri FURS.

 

Plačilo s plačilno ali kreditno kartico

Plačilo s plačilno ali kreditno kartico (MasterCard, American Express, Diners, Visa, Visa Electron, Maestro) se šteje za gotovinsko poslovanje, zato je potrebno v takšnem primeru račun potrditi pri FURS.

 

Plačilo z moneto

Plačilo z moneto se ravno tako šteje za gotovinsko poslovanje, zato je potrebno račun, ki je plačan z moneto potrditi pri FURS.

 

Plačilo preko PayPal

PayPal je ponudnik spletnih plačilnih storitev, ki izvaja storitve v Sloveniji neposredno, torej gre za podobne storitve kot jih opravljajo banke. Takšno plačilo se obravnava podobno kot plačilo po predračunu. Torej izdaja računov, ki so plačani preko PayPala ni potrebno davčno potrditi pri FURS.

V tabeli 1 povzemamo vse vrste plačil v povezavi z obveznim davčnim potrjevanjem računov.

 

Tabela 1: Spletni trgovci in davčne blagajne (obveznost davčnega potrjevanja gotovinskih računov)
NAČIN PLAČILA
OBVEZNOST DAVČNEGA POTRJEVANJA
Plačilo s predhodnim nakazilom
NE
Plačilo po povzetju z gotovino
DA
Plačilo s plačilno ali kreditno kartico
DA
Plačilo z moneto
DA
Plačilo preko PayPal
NE

 

Če povzamemo vse navedeno, se spletni trgovci nikakor ne morejo izogniti davčnim blagajnam, saj je potrebno v večini primerov vse izdane račune davčno potrditi. Predlagamo, da si spletni trgovci uredijo sistem davčnih blagajn tako, da bodo davčno potrdili vse izdane račune, ne glede na način plačila. Na tak način se bodo izognili nepotrebni zmedi pri izdaji računov. Naj povemo, da ni nič narobe, če pri FURS potrdimo tudi tiste izdane račune, ki niso zavezani k davčnemu potrjevanju pri FURS. Lahko pa imamo velike težave, če pozabimo davčno potrditi tisti račun, ki je plačan z gotovino.